Een BKR-registratie; wat is het? Hoe kom ik ervan af?

wat-is-bkr-registratie

Het kan zijn dat er periodes voorkomen waarin je geld te kort komt. Dan kan dat enorm stressvol zijn, want je kunt waarschijnlijk je vaste lasten niet afbetalen, je kunt geen dagelijkse boodschappen doen of je kunt niets leuks kopen. De eerste twee zijn dan erg belangrijk. Je zou op dit soort momenten geld kunnen lenen, maar dan heb je een BKR-registratie. En hoe kom je van zo een registratie af?

Wat is een BKR-registratie?

De afkorting BKR staat voor Het bureau Kredietregistratie. Dit bureau is een Krediet registratiebureau in Nederland. Als je een krediet afsluit in Nederland, dan wordt er een elektrisch dossier daarvan bijgehouden. Hetzelfde geldt voor alle Nederlanders. BKR is niet profit gericht, maar wil ervoor zorgen dat Nederland financieel gezond wordt en blijft. En dit doel willen ze bereiken door middel van het beheren van alle kredietgegevens die er in Nederland zijn.

Het is een wettelijke verplichting voor alle kredietverstrekkers dat ze alle leningen die ze verstrekken, aangeven aan het BKR. Het BKR heeft dan een overzicht van alle leningen en het betaalgedrag van de mensen. En als je een lening afsluit dan heb je een BKR-registratie in het register.

Geregistreerd word je pas als de lening die je aangaat hoger is dan €250 euro en als je bijvoorbeeld in het rood kunt staan. Het kan ook zo zijn bij een telefoonabonnement, een creditcard met gespreide betaling in termijnen. Een BKR verwijderen is lastig zelf te realiseren, het inschakelen van een gecertificeerd juridisch bureau kan je hierbij helpen.

Wanneer je net geregistreerd wordt is als je en studielening hebt of een hypotheek.

Hoe kan ik afzien van mijn registratie?

Als je een BKR-registratie hebt, kan dat een aantal nadelen opleveren. Het is fijn dat je gebruikt hebt mogen maken van een bepaald bedrag, maar de nadelen die het biedt zijn niet altijd even fijn. Er is een mogelijkheid om van je registratie af te zien. 

De leningen die je hebt openstaan worden geregistreerd, en je kunt van de registraties af zien. Er wordt vaak gezegd dat alleen onterechte registraties verwijderd kunnen worden. Dit is in principe niet mogelijk.

Nadelen BKR-registratie

Het hebben van een registratie kan zeker nadelen opleveren. Bijvoorbeeld als je van plan bent een huis te gaan kopen. Er zijn maar weinig mensen die dat gehele bedrag in een keer kunnen betalen, dus daarvoor wil je een hypotheek afsluiten. Een hypotheek met BKR registraties krijgen kan soms een lastig verhaal worden. 

Als je negatief geregistreerd staan dan kan het zo zijn dat de kans op een hypotheek heel klein wordt. Het betekent namelijk dat je de afspraken niet na kwam en dat je niet goed in staat bent de leningen af te betalen. Dan zullen ze vast denken dat je de hypotheek ook niet kunt betalen.

Bij een positieve registratie zou er geen probleem moeten voorkomen, want het betekent juist dat je je aan de afspraken hebt gehouden met de kredietverstrekker.