Op reis tijdens je periode van arbeidsongeschiktheid, kan dat?

Stel je hebt een tijdje geleden een reis geboekt naar het zonnige Spanje om er gedurende twee weken eens helemaal tot rust te komen aan het zwembad of aan het strand onder de stralende Spaanse zon. Helaas heb je brute pech en heb je tijdens een voetbalmatch je been gebroken.

Door je beenbreuk ben je niet alleen arbeidsongeschikt, maar komt je reis dan ook in gedrang? Wat moet je precies doen als je tijdens je periode van arbeidsongeschiktheid toch op reis wil gaan? Wij zochten het uit en geven jou alvast enkele handige tips.

Voor werknemers, werklozen en zelfstandigen

Wanneer je een uitkering van arbeidsongeschiktheid ontvangt en toch nog op vakantie vertrekt, dan laat je best een maand voor vertrek je vakantieplannen weten aan de adviserend geneesheer. Het volstaat om de adviserend geneesheer op de hoogte te brengen als je op reis gaat naar een land binnen de Europese unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Als je reisbestemming in een ander land ligt buiten de Europese Unie of geen land is van de landen hierboven vermeld, dan mag je niet op reis vertrekken zonder de toestemming van de adviserend geneesheer. Belangrijk is dus om tijdig de toestemming te vragen zodat je met een gerust gemoed op reis kunt vertrekken. Dit doe je best vijftien dagen voor vertrek.

Controle is steeds mogelijk

Tijdens je ziekte ben je als werknemer steeds verplicht om je werkgever in de eerste plaats een medisch attest voor te leggen, maar je bent ook verplicht om je werkgever op de hoogte te houden van waar je verblijft. Dit is nodig om een eventuele controle van een controledokter mogelijk te maken. Deze verplichting geldt gedurende de hele ziekteperiode van de werknemer.

Ontslag kan gevolg zijn

Als je op vakantie vertrekt is het dus altijd belangrijk om een geldige reden te hebben en om je werkgever op de hoogte te brengen. Doe je dit niet, dan bega je een ernstige tekortkoming volgens de rechtspraak. Als gevolg van zo’n tekortkoming kan je werkgever je een waarschuwingsbrief sturen waarin jouw ernstige fout wordt aangekaart. Een ontslag om dringende reden kan hiervan een mogelijk gevolg zijn.