Als je besloten hebt om te gaan scheiden is het een van de moeilijkste momenten: het vertellen van de kinderen. Want hoe bereid je de kinderen voor op alles wat er komen gaat? We hebben drie praktische tips voor je op een rijtje gezet.
Inhoudsopgave
1. Kies het juiste moment
Het is belangrijk dat je de kinderen over de scheiding vertelt op een rustig moment. Zorg er dus voor dat je er alle tijd voor neemt, en dat je al je aandacht kunt focussen op de kinderen. Kies daarbij een plek waar zij zich op hun gemak voelen, bijvoorbeeld thuis in de woonkamer. Een plek waar ze zichzelf niet kunnen zijn – zoals een restaurant of ergens waar ze niet vaak komen – is niet aan te raden.
Het is overigens verstandig om de kinderen in te lichten zodra de kogel door de kerk is en jullie definitief hebben besloten om te gaan sluiten. Kinderen voelen het vaak al aan dat er iets staat te gebeuren, en het is nog veel erger als ze het slechte nieuws van een derde partij te horen krijgen.
2. Vertel het samen
Bereid het gesprek samen voor, waarbij je de kinderen centraal stelt. Het is belangrijk om samen het gesprek aan te gaan, zodat ze weten dat hun ouders allebei achter deze keuze staan maar er tegelijkertijd allebei nog voor hun zullen zijn. Om deze reden is het ook belangrijk om allebei een gelijk aandeel in het gesprek te hebben.
Als je samen in het gesprek stapt en de focus op de kinderen legt in plaats van jezelf, voorkom je dat je kinderen het gevoel hebben dat ze een kant moeten kiezen. Het gaat nu even om de kinderen en hun emoties, en niet om de manier waarop jullie in de scheiding staan.
3. Vertel het aan alle kinderen tegelijk
Bij Rechtsinfo zien we vaak dat de scheidingsgesprekken met kinderen beter verlopen wanneer het alle kinderen tegelijk verteld wordt, in plaats van ieder kind apart te nemen. Dit is fijn voor jezelf – je hoeft het moeilijke gesprek maar een keer aan te gaan – vooral fijner voor de kinderen zelf. De een stelt misschien vragen waar de ander niet op gekomen was, ze vinden direct steun bij elkaar, en ze kunnen elkaar achteraf dingen uitleggen. Ook is het voor de kinderen goed om hun emoties te (leren) erkennen en elkaars emoties te observeren.
Bovendien is het natuurlijk zo dat de kinderen het van de ouders moeten horen, en liever niet eerst van hun broertje of zusje. Door het de kinderen tegelijk te vertellen, zorg je er dus voor dat ze het juiste verhaal vanuit jullie kant horen, en niet de vertaalde versie van een van je andere kinderen.
Hoe vertel je het?
De ‘beste’ manier waarop je de kinderen vertelt over de scheiding is afhankelijk van het karakter van de kinderen en de leeftijd. Vertel de kinderen in ieder geval dat jullie samen besloten hebben om uit elkaar te gaan (omdat jullie niet meer verliefd op elkaar zijn), maar dat dit niets verandert aan de manier waarop jullie van de kinderen houden. Jullie vormen tijdens het gesprek samen een front, en vertellen dus niet ieder jullie eigen kant van het verhaal: dit doe je bij een mediator of advocaat, niet tegen de kinderen.
Leave a Reply