Hoe moet ik reageren op een incassobureau?

Wanneer u een brief ontvangt met betrekking tot een openstaande rekening, dient u er eerst achter te komen met wat voor incasseerder u te maken heeft. Is de brief afkomstig van een deurwaarder of advocatenkantoor, dan staat dit vermeld op de envelop. Ook brieven van het CJIB zijn te herkennen aan de envelop en uiteraard de naam. Het CJIB werkt onder geen enkele andere naam dan Centraal Justitieel Incasso Bureau.

Incasso in allerlei vormen

Er zijn incassobureaus die hun briefpapier laten lijken op dat van een deurwaarder, of zelfs het CJIB. En er zijn ook incassobureaus die de naamsbekendheid van het CJIB misbruiken om u op het verkeerde been te zetten. Bijvoorbeeld incassobureau NJIB (Nederlands Juridisch Invorderings Bureau). Niets van aantrekken. Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding. En dit geldt ook voor incassobureaus.

Maak maar vast een mapje

Want dit zal niet de laatste brief zijn die u ontvangt en zolang u de schuld heeft, is het handig alle correspondentie te bundelen en te bewaren.  En als u nu toch bezig bent om een administratie op te zetten, maak dan meteen even een apart mapje voor elk van uw schuldeisers.

Reageer niet op de brief!

Gewoon lezen en ter kennisgeving aannemen. Hoogstwaarschijnlijk komt u harde bewoordingen tegen in de brief: “Rechtsmaatregelen, Loonbeslag of Gerechtelijke procedure”. Niets van aantrekken. Er gebeurt nooit iets, zonder tussenkomst van een rechtbank!

Een incassobureau heeft geen bijzondere rechtsmiddelen en kan zeker geen beslag leggen op uw huis, auto of uw loon. Alleen het CJIB en een Gerechtsdeurwaarder hebben deze bijzondere rechtsmiddelen. Een schuld aan het CJIB of de deurwaarder kan dus vergaande gevolgen hebben. Een incassobureau zal eerst zelf gewoon de gang naar de rechter moeten maken. Iets dat deze, om de eerder beschreven redenen, niet snel zal doen.

Ken uw rechten

Wanneer u met een incassobureau te maken krijgt, hoeft u eigenlijk maar één ding te doen: zorgen dat u weet wat uw rechten zijn. De rechten van het incassobureau zijn hopelijk inmiddels bekend: incassobureaus hebben geen rechten.