Als we aan letselschade denken, denken we vaak aan verkeers- en bedrijfsongevallen, maar u kunt ook gewond raken door een dier. Ook dieren kunnen, al dan niet met opzet, letsel bij mensen veroorzaken. Al kun je je afvragen in hoeverre een dier met opzet schade aan iemand kan toebrengen. Een dier zit genetisch anders in elkaar dan een mens en niet elk dier valt met opzet een mens aan. Of je moet bij Safaripark Beekse Bergen over een hek geklommen zijn, waardoor je het territorium van de dieren betreedt. Helaas krijg je dan je schade ook niet vergoed… Maar heb je letselschade opgelopen door een huisdier, paard, wild dier op de weg of de eikenprocessierups, dan heb je vaak wel recht op schadevergoeding.
Inhoudsopgave
Wie is aansprakelijk als een huisdier bijt?
In negen van de tien gevallen zal de eigenaar van een loslopende hond aansprakelijk zijn voor de daden van zijn huisdier. Een uitzondering hierop is een hond die een terrein bewaakt en een inbreker bijt als het baasje niet aanwezig is. Hoe zit het als twee dieren met elkaar in gevecht raken en uiteindelijk ook de eigenaar van een van de twee beestjes gewond raakt? Ook dat antwoord is op zich niet spectaculair. De eigenaar van de bijtende hond is aansprakelijk voor het leed van de eigenaar van de andere hond. Dit geldt ook als u wordt gebeten door de kat, het konijn, de hamster of de rat van de buren.
Ander ongeluk met een huisdier
U kunt ook omver worden gelopen door een lompe, speelse hond van 80 kilo, in een lijn verstrikt raken van spelende puppy’s of een kat aanrijden die opeens midden op het fietspad staat. In deze situaties heeft u ook recht op schadevergoeding van de eigenaar van het dier.
U moet wel weten wie de eigenaar van het dier is. Daarom is het belangrijk om te zien of het dier een penning draagt. Als dat niet zo is, kan de dierenambulance kijken of het dier gechipt is. Alle honden moeten in principe gechipt zijn. Katten daarentegen nog niet, maar daar wil de actuele minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Piet Adema wel verandering in brengen.
Wie is aansprakelijk bij een ongeval met een paard?
U kunt op de manege ook door een paard worden gebeten. In deze situatie is de manegehouder meestal aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Ook als de manege in het reglement heeft opgenomen dat ze geen schade vergoeden die een paard aanricht. Ze zijn wettelijk namelijk wel verantwoordelijk. Als het paard een andere eigenaar heeft, maar in de manege staat gestald, is de eigenaar aansprakelijk te stellen voor uw letselschade.
Dit geldt bijvoorbeeld ook als u van het paard valt tijdens een les, omdat het paard opeens schrikt. Of als het paard u trapt. Bij dit soort ongelukken krijgt u meestal wel te maken met een percentage eigen schuld, omdat u weet dat paardrijden bepaalde risico’s met zich meebrengt.
Wie is aansprakelijk bij letselschade door de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups kan heftige letselschade aanrichten, zonder u letterlijk aan te raken. De haartjes van dit dier laten namelijk los en die kunnen voor ondraaglijke jeuk en griepverschijnselen zorgen. Hier moeten vakantieparkeigenaren en park- en bosbeheerders rekening mee houden. Ze moeten er alles aan doen om de eikenprocessierups te bestrijden en te waarschuwen voor de aanwezigheid van de harige diertjes. Als u op een bankje onder een eikenboom bent gaan zitten waar een eikenprocessierupsennest in zit, maar waar geen waarschuwingsbordje bij staat, is de vakantieparkeigenaar of de park- en bosbeheerder, meestal de gemeente, aansprakelijk te stellen voor uw letselschade.
Wanneer heeft u recht op schadevergoeding na een aanrijding met een wild dier?
Stel dat u door de Veluwe rijdt als er plotseling een hert de weg oversteekt. U kunt niet meer uitwijken en het dier belandt op uw motorkap. U bent zelf ook gewond geraakt. In deze situatie kunt u alleen schadevergoeding claimen als u een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) heeft afgesloten. Dit geldt overigens ook als u het hert wel heeft kunnen ontwijken en tegen een boom bent aangereden.
Wilt u weten of u uw schade kunt verhalen nadat u gewond bent geraakt door een dier? De juristen van JBL&G helpen u hier graag bij. Zij bieden u gratis juridische hulp bij letselschade. Dit is mogelijk, omdat de buitengerechtelijke kosten ook door de tegenpartij moeten worden vergoed. Het is bovendien ook fijn voor u, omdat u dan geen strijd aan hoeft te gaan met de verzekeraar over wat er precies is gebeurd.
Leave a Reply