Hoe om te gaan met incassobureau’s

Iedere boerenlul kan een incassobureau beginnen. En in Nederland lopen nu eenmaal veel boerenlullen rond, dus we hebben in Nederland een over-kill aan incassobureau’s.

Laten we eens lekker kort door de bocht gaan en voor de duidelijkheid stellen dat een incassobureau:

1. Geen (gerechts)deurwaarder is
2. Niet het CJIB is
3. Altijd een parasiterende boerenlul is

Zo, dat staat. En als u met de derde categorie te maken heeft, dan is er goed nieuws.

U heeft geen schuld aan het incassobureau

Een incassobureau wordt ingehuurd door bijvoorbeeld een bedrijf dat van u nog geld tegoed heeft. Dat gaat niet zomaar. Meestal heeft het bedrijf u een stuk of vier keer een brief geschreven met het vriendelijke verzoek om te betalen. U heeft dat niet gedaan en dus denkt dat bedrijf: ‘dat gaat ons teveel tijd en geld kosten, dus dat gaan we uitbesteden‘.

Vordering uitbesteden aan wie?

Tja, stel dat u bij de Wehkamp een leuke overhemd hebt gekocht voor 45 euro. U heeft dit bedrag echter na  diverse herinneringen en aanmaningen nog steeds niet betaald.  Het is dan voor Wehkamp niet aantrekkelijk hiervoor een serieuze incassoprocedure op te starten.

Een serieuze incassoprocedure betekent namelijk een onvermijdelijke gang naar de rechter. En die zit niet te wachten op rechtszaken  met een inzet van 45 euro. Daarbij zijn de kosten voor Wehkamp dan zo hoog, en deels niet op u te verhalen, dat het Wehkamp uiteindelijk meer geld zal kosten dan dat het gaat opleveren.

Dus Wehkamp zoekt een incasso parasiet!

Meneer Incasso kent de situatie van Wehkamp, is best uitgekookt en heeft nog wat tijd over. Hij maakt een bordje met daarop: ‘Ik ben een incassobureau‘ en plakt dit op zijn voordeur.

Wanneer mevrouw Wehkamp langsloopt en dit ziet, denk ze: ‘Dat is handig…die kan vast die 45 euro voor mij incasseren en als het hem lukt, dan mag ‘ie wat mij betreft 10 %  in zijn eigen zak steken‘.

Ze belt aan, doet wat handjeklap met meneer Incasso en de deal is rond. Mevrouw Wehkamp denkt een leuke deal te hebben gemaakt en doet er een schepje bovenop.

Ze spreken af dat Wehkamp in het vervolg alle kleine incasso-opdrachten samenvoegt en in de la van meneer Incasso zal stoppen. En binnen no-time valt de eerste dreigbrief bij u op de deurmat.