5 zaken die een echtscheiding voorspellen

Een echtscheidingsperiode is zwaar, en er zijn maar weinig koppels die de beslissing om daadwerkelijk te gaan scheiden dan ook gemakkelijk maken. Door middel van therapie, bemiddeling of mediation doen mensen er alles aan om er nog samen uit te komen.  

Het lijkt moeilijk de vinger te leggen op wat nu precies een scheiding ‘veroorzaakt’. Toch zijn er verschillende studies die bepaalde overeenkomsten onderscheiden in huwelijken die op de klippen lopen. Brides.com zet vier van de tekenen die in veel eindigende huwelijken voorkomen op een rijtje.


1. Hoe duur is de ring?


Een klassieke reden voor veel problemen in het leven: geld. Dit is als teken voor een scheiding eigenlijk in tweevoud op te splitsen. Aan de ene kant is daar de prijs die wordt betaald voor het huwelijksfeest en de ring: hoe meer geld er over de balk gesmeten wordt om het feest en de ring te bekostigen, hoe korter het huwelijk over het algemeen duurt (zie hier het onderzoek van Emory Universiteit).


2. Hoe lang ben je samen?


The seven year itch – de psychologische term die beschrijft dat een relatie na zeven jaar begint te jeuken – is niet uit de lucht komen vallen. Er zijn volgens verschillende onderzoeken namelijk daadwerkelijk conclusies te verbinden aan hoe lang je samen bent. Zo scheiden relatief veel koppels na ongeveer zeven jaar huwelijk, en kan eenzelfde trend gezien worden na ongeveer vier jaar huwelijk. Overleef je de eerste zeven jaar? Dan is de kans een stuk kleiner dat je nog gaat scheiden.


3. Hoeveel verschillen jullie in leeftijd?


Is in jullie relatie de vrouw drie of meer jaar ouder dan de man? Dan is volgens onderzoekers Rebecca Kippen, Bruce Chapman en Peng Yu de kans maar liefst 53% groter dat jullie huwelijk in een scheiding uitmondt. Huwelijken waarin de leeftijden dicht bij elkaar liggen overleven over het algemeen het langst: vaak is het zo dat deze partners zich door de jaren heen het meest in dezelfde levensfase bevinden.


4. Hoe positief gedragen jullie je naar elkaar?


Hoe vaker je minachting toont in een relatie, hoe groter de kans is dat de relatie geen levenslang beschoren is. Een studie toont namelijk aan dat wanneer partners tekenen van minachting tonen – zoals het rollen van ogen als de ander iets ‘stoms’ zegt – een teken is dat een scheiding op de loer ligt.

Hier geldt: voor elke negatieve interactie, moeten er vijf positieve interacties tegenover staan om het goed te maken.


5. Hoeveel verdienen jullie?


Zoals bij veel problemen in het leven, is geld een klassieke oorzaak. Verdienen jullie weinig? De geldzorgen – en gepaarde ruzies – die dit met zich meebrengt, vergroot de kans op een scheiding. Maar niet alleen koppels die samen weinig verdienen scheiden relatief vaker, ook relaties waarin de een uit een rijk milieu komt en de ander niet lopen een groter risico dan koppels die uit een vergelijkbaar milieu komen.