Een scheiding brengt een hoop gedoe met zich mee. Niet alleen moet je afspraken maken over de verdeling van de inboedel, een omgangsregeling treffen voor de kinderen en alle juridische zaken in gang zetten, ook alle beslissingen die jullie samen gemaakt hebben komen onder de loep te liggen. Scheiden en financiën: hoe gaat het verder nadat jullie uit elkaar zijn?
Inhoudsopgave
Leningen moeten nu eenmaal betaald worden
Hoe je het ook wendt of keert, geld dat geleend is zal (in termijnen) terugbetaald moeten worden. Leidraad is dan ook om tijdens en na de scheiding samen geen betalingsachterstanden op te lopen. Houd dit in je achterhoofd terwijl je afspraken maakt over de manier waarop je de lening gaat aflossen. Heb je moeite met het maken van deze afspraken? Dan kan een mediator of bemiddelaar uitkomst bieden; met diens expertise kan de deskundige jullie begeleiden in het vinden van een zo eerlijk mogelijke afhandeling.
Kom je er tijdens de scheiding samen niet uit wie de gezamenlijke rekening tijdelijk blijft betalen? Dan zal de rechter hier een beslissing over nemen.
Hypotheek en scheiden
Een van de belangrijkste (gezamenlijke) leningen waar ex-partners bij een scheiding beslissingen over moeten nemen, is de hypothecaire lening, ofwel: de afbetaling van de hypotheek die bij het kopen van een huis is overeengekomen. Net als bij andere leningen, is de afbetaling van de hypothecaire lening afhankelijk van de manier waarop jullie getrouwd zijn. Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan ligt hierin vastgelegd wat van wie is, en dus ook bij wie de hypotheek op zijn of haar bordje komt te liggen. Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan delen jullie alles eerlijk: de goederen en spaargelden, maar ook de schulden.
Leave a Reply