Welke opleiding heeft een advocaat gedaan?

Welke opleiding heeft een advocaat gedaan?

Ben je goed in argumenten geven, heb je een winners mentaliteit en vind je het niet erg om veel te studeren? Dan is een juridische opleiding misschien wat voor jou. Er zijn tal van series die over advocaten gaan, vaak zie je mannen in pak en vrouwen in nette jurken. Ze proberen het beste te doen voor hun cliënt en wanneer je er succesvol in bent kan je er ook nog eens heel veel geld mee verdienen. Maar wat vaak niet wordt gezien is de weg die je moet afleggen om een advocaat te worden. Dit is namelijk niet niets. 

Meester in de rechten

Voordat je advocaat kan worden moet je eerst meester in de rechten worden. Je krijgt deze titel zodra je jouw masteropleiding hebt afgerond. Hoe je deze masteropleiding krijgt maakt niet uit. Zo kan je eerst beginnen met VMBO en dan langzaamaan door klimmen totdat je de juiste titel te pakken hebt. Vanuit Havo kun je een HBO opleiding doen en daarna de master opleiding. Het is wel noodzakelijk dat je de studie rechtsgeleerdheid volgt. Deze opleiding duurt drie jaar en in die drie jaar leer je alle regels en wetten, problemen en vragen te analyseren en de juiste oplossing hiervoor te vinden. 

Als je eerst met VMBO begint kan je ook extra cursussen nemen, zoals de BBV opleiding. Deze opleidingen helpen je namelijk in de toekomst. 

Stage lopen

Nadat je jouw diploma hebt behaald tot rechtsgeleerdheid, kan je jezelf wel al een advocaat noemen maar ben je dit nog eigenlijk niet. Je moet namelijk nog drie jaar lang stage lopen bij een advocatenbureau. Tijdens de stage leer je alle ins and outs van het beroep en daarbij volg je ook nog een paar cursussen zodat je een nog betere advocaat kan worden. Daarbij kan je ook een bepaalde richting kiezen. De keuze hierin is heel groot en des te beter dat je dus stage moet lopen. Op deze manier kan je in aanmerking komen met verschillende richtingen waardoor je een goed beeld krijgt hoe dat in elkaar zit en of het wat voor jou is. 

Na je stage

Wanneer je jouw 3 jaar durende stage hebt afgerond kan je lid worden van de Nederlandse orde van advocaten. Dit is verplicht voor iedere advocaat in Nederland. Hierna kan je aan de slag als zelfstandige advocaat bij een advocatenbureau of je eigen bedrijf beginnen. Ook al heb je alles dan behaald, het is wel verplicht om je elk jaar opnieuw bij te scholen. Op deze manier blijft alle informatie en nieuwe regels up-to-date.

Hoeveel kan je verdienen?

Zoals je kan zien is de opleiding tot advocaat een pittig en langdurig process maar wanneer je dit eenmaal hebt afgerond heb je wel wat natuurlijk. Daarbij heb je ook nog eens de mogelijkheid om door te studeren als rechter of om je verder te verdiepen in andere richtingen van de advocatuur. 

In nederland zijn de lonen voor advocaat tussen de € 3.925 tot € 5.310. Hier zit natuurlijk uitzonderingen tussen en hoe specifieker je bent, hoe meer je eventueel kan verdienen. Uiteindelijk geldt ook hoeveel casen je krijgt en of je die wint.